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OSM/EE DECISION SHEET 

Category Standard: Clause Document no. 

ITAV EN 62368-1:2014 + A11:2017 

EN IEC 62368-1:2020 + A11:2020 

EN IEC 62368-1:2024 + A11:2024 

9.2 OSM-EE 22/5 
rev 1 

Subject Key words Meeting 

Touch Temperature of user 
replaceable PCB’s e.g. Graphics 
Cards in personal computers 

Accessible components within a 
personal computer 

Online meeting 
2022 

Helsinki 2024 

Question 

Historically, the inside of a personal computer has been considered as accessible to ‘ordinary’ 
persons. 

Due to the historical statement above this leads to a question as to whether it is necessary to: 

1)  Apply touch temperature limits to those parts of e.g. a Video Graphics Card or other type of 
accessory cards that may be accessible within an end product computer, when it can be 
interchanged with another similar accessory card by an ordinary person. 

or 

2)  Apply the touch temperature limits only to the accessible metal bracket that would be the only 
accessible part when the computer is assembled. 

Decision 

OSM-EE is of the opinion that option 2) is applicable. 

Explanatory notes 

It is the opinion of the OSM that this is in line with the risk of burn hazard as described in IEC 
Guide 117 clause 4. 

In Helsinki 2024, OSM-EE decision 22/5 was modified with following changes: 

- add 4th edition of EN IEC 62368-1 

 


